Saturday, December 31, 2011

Tahun Baru? Yea! yea! yea! yea!...

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Okey, korang semua mesti dah rancangkan nak lakukan apa sempena menyambut tahun baru ( ejaan yg betul baharu ) ni. Tul tak? tul tak? Hah, kepada yg belum rancang apa-apa tu, boleh lah berbuat demikian kerana masih ada masa sebelum malam ini menjelang. By the way, before masuk tahun baru, Ann nak ucapkan selamat tinggal kepada 2011 yg banyak meninggalkan kenangan indah pahit dan segala bagai. Apa-apa pun setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.

Jom imbas kembali apa yg telah berlaku pada tahun ini Jeng jeng jeng!!!
Taraaa...

First of all,

Ayah Ann Kahwin dengan aunty setelah ibu tersayang meninggal dunia pd tahun 2009

/
/
Seterusnya kaklang pula mendirikan rumah tangga dan kini telah mendapat 2 orang cahaya mata kembar kedua-duanya lelaki ( alhamdulillah )
/
/
Diikuti Kakngah pula yg telah bernikah dengan lelaki mat saleh yg weird ( sebab masa tu tak kenal ) hehe...dan alhamdulillah, sedang mengandungkan anak pertama yg baru sebulan.
/
/

dannn.....
Kaklong ( kakak tiri ) mendirikan rumah tangga juga pada tahun yg sama dan kasihan pada dia kerana mengalami keguguran. Takpe mungkin ada rezeki yg lain yg lebih baik. Amin. =)

Di atas ini hanyalah sebahagian peristiwa bersejarah yg berlaku dalam family Ann. Ya Allah... memang tahun 2011 ni tahun kekecohan mendirikan rumah tangga dan mendapat anak...cewahhhh Ann bila lagi? Lambatttttt lagi. hehe tah tah 2012 tak? hahahaha... Maka dengan itu, Ann namakan tahun 2011 ialah tahun kahwin dan buat anak! hehe...
So, Ann pasti, korang juga mesti ada banyak peristiwa yg menarik serta kisah suka duka yg dialami sepanjang 2011 kan kan kan... em, apa kata kalau korang tak keberatan share entry tahun baru korang kat entry Ann ni. Insya-Allah nanti Ann akan singgah utk membaca dan utk follow kepada yg Ann belum follow lg. =)

Hah! kita beralih pula kepada azam baru...huahua...apa azam baru tahun ni??? cer citer cer citer!" Malas lah nak story, azam yg lepas pun tak menjadi lagi..." Hello, it's oklah guys! hidup kena maju dan teruskan ke depan... jangan toleh-toleh lagi. Sekarang ni set azam baru yg ingin dicapai utk tahun baru yg penuh dengan pelbagai peristiwa menarik yg bakal berlaku. Yg dah lepas dijadikan pengajaran ( ^ _+)

ini Azam baru Ann untuk 2012 >>>

1)Tingkatkan kerajinan untuk mendirikan solat, solat sunat, dan membaca al-quran ( ^__^)

2) Dapatkan 4.00 utk semester ke-6 ( 2012 ) hehe...

3) Fly ke Beijing bersama JMKZ2011/2012 yahoooo!!!
( tARget pada bulan 9/2012 )

4) Menggerakkan Persatuan Pandu Puteri Malaysia cawangan UPSI.

5) Mendapatkan waren pemimpin muda
( yg ni den kono poie sekolah kursus 3bulan )

Hah, limo tu dah cukuplah...harap termakbul. Kepada ayah, aunty, kakak2, abg2 ipar, and anak-anak buah maksu silalah doakan azam maksu tercapai yo! dan juga kepada pembaca blog Cikgu Ann ni.

Harapan Ann, kepada semua umat islam di mana jua anda berada, marilah kita menyambut tahun baru ini dengan penuh kesyukuran dan keinsafan. Bersyukurlah bahawasanya kita masih diberikan nikmat hidup oleh Allah s.w.t. Janganlah kita sambut tahun baru dengan melakukan banyak pencemaran, maksiat, hiburan tak terkawal, dan menambahkan dosa sedia ada. Lebih baik tiru macam kawan kita di bawah ini.... kan lebih afdollll...hehe




PERTAMA DAN SELAMANYA...mendirikan solat.....haaaa sejuk hati mak bapak kita lihat anak-anaknya rajin mendirikan solat....



Yaaa... seterusnya kawan-kawan kita haruslah perbanyakkan berdoa kepada Allah s.w.t doa tu kan senjata orang mukmin. Mintalah kebaikan dunia dan akhirat.



Selain itu juga, amatlah digalakkan utk kita saling bermaafan sesama kita ya. Buang yg keruh, ambil yg jernih. =) Buka muka buku ehhh ... silap, buka buku baru hehe...

Alhamdulillah kawan-kawan sekiranya semua umat islam di seluruh pelusuk dunia mengamalkan amalan ini. Aman dan sejahtera hidup kita di dunia ini. Marilah kita melakukan anjakan paradigma dalam bangsa dan agama kita. Semoga maju dan terus maju dunia dan akhirat. Tak gitu!

SELAMAT TAHUN BAHARU (haaa ni baru betui ) dari Ann. Sayang anda semua !!!

Here are some speech from kak limah, kak com and kak jijah. They are little bit annoying ( their faces ) but they r so so cool! =)

Kak Limah : Hai kengkawan saya kak Limah, nak ucapkan selamat menyambut tahun baru kepada rakan sekalian khusus kepada pembaca blog Cikgu Ann!!! JOM PERGI SURAU =,)

^
^
Dia ni memang tukang ajak g surau kat umah kiteorg...kalau tak pergi nnt dengarlah khutbah dia panjang jelaaaa....tak larat. udah-udah ler tu jom g surau.


Kak Com : Hai.... saya kak Com @ Comot! Sempena tahun baru ni semoga adik-adik di luar sana mempunyai azam dan semangat baru untuk terus berjaya dunia&akhirat ( ^___^)

^
^
Yg makcik sorang ni pulak, tukang masak haram kat rumah kiteorg. Nape lak harammm??? sebab telah melanggar undang-undang asrmaraa ehhh silap lagi asrama lah. Mane leh masak kat dalam asrama. Tapi kiteorg lak tukang mencekik habis-habis. Dia ni chef kedua terbaikkk kat umah kiteorg selain kak Limahhhh....

Kak Jijah : Hohoho...saya pula kak jijah! semoga tahun baru ini memberikan sinar baru kepada anda semua. Banyakkan amal kebaikan dan tinggalkan yg dilarang oleh_Nya! Selamat Beramal =)
^
^
Emmm... mok cik kat atas ni, tukang sepah, serabut, dan seumpama dengannya. Dia ni happy go lucky dan kadang-kadang macam hati kering. Tapi pakar dalam menasihati orang lain =)


Setiap insan ada melakukan kesilapan. Mari kita lupakan dan maafkan supaya hati kita tenang. Selamat Tahun Baharu =)


* Teruskan menyokong blog Cikgu Ann. Jumpa anda di arena 2012.

- Kak Limah : Nur Suhaila
- Kak Com : Nur Izzatie
- Kak Jijah : Wan Nur Laila
- Bilik : Bilik Aku D206/1

TERIMA KASIH DAUN KELADI. SEMOGA KASIH KITA ABADI BUKAN adabi ok!










Tuesday, December 27, 2011

Berapakah usia pasangan anda ? 0_9


Gambar hiasan semata-mata

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!
Okey....sape dah ada boyfriend? angkat tangan. Sape dah ada girlfriend? angkat tangan. sape yg belummmm ada bf/gf ? Angkat apa yg boleh diangkat? ehhh dah lain macam ni. Udah udah jangan angkat apa yg tak patut. Mai dengar sini nak habaq sat kat hangpa semua. Apalah cikgu Ann ni mana elok ber'bf' ber'gf' niiii.... hang tak tau kaaa dosa tau. Baiklah, kepada yg dah ada atau pun belum atau still searching your calon hidup jom terai sat permainan ni.

( p/s : i don't know why this tulisan bergaris, i try to terminated it but cannot Go! huahua )

Anda percaya atau tidak bahawa setiap sesuatu yg berlaku dan apa-apa yg kita miliki mahupun tidak dan sekecil-kecil peristiwa yg berlaku dalam hidup kita sebenarnya ada hikmahnya. There must be a reason behind the scene. Sama jugalah dengan bentuk fizikal yg kita miliki. Ado sobabnyo napo jari den pendek jari ekau panjang belobih lobih ( Hahahaha sori kepada orang2 kampung Ann... Ann main bantai jo cakap noghoiee maklumlah i orang bandarrr )

So, guys ciri-ciri fizikal kita menceritakan tentang siapakah kita sama ada kita sedar atau pun tidak. Hari ini, Ann nak share kat korang cara atau teknik untuk anda mengetahui umur pasangan hidup anda. I'm not guarantee ia tepat and jangan percaya sangat kerana sesungguhnya Allah lebih mengetahui segala-galanya baik yang nyata mahupun tersembunyi. Ini hanyalah teoritikal sahaja.

So, let's find out how old is she/he. Ikut seperti arahan di bawah. Apa yg anda perlukan ialah sepasang tangan. Kalau anda menggunakan tangan orang lain errrr... mungkin pasangan hidup anda adalah orang yg sama dengan dia... ( hahaha gurau jer ) tak boleh tangan orang lain melainkan tangan anda sahaja. Muktamad!


1. Lakukan seperti di atas ( tidak kisah tangan kanan atau kiri )


2. Letakkan ibu jari tersebut betul-betul di tengah tangan ( di mana terletak siku anda )

3. Keluarkan jari hantu anda dan cuba panjangkan ( luruskan ) ke sasaran yg paling jauh sehingga tidak mampu dipanjangkan lagi.

4. Gerakkan ibu jari kepada jari hantu tadi

5. Ibu jari tadi kekal disitu manakala panjangkan jari hantu kepada jari hantu (tangan yg tidak bergerak tadi)


Sekiranya jari hantu yg bergerak itu sama panjang dengan jari hantu bagi tangan yg tidak bergerak tadi ( statik ) maka usia pasangan anda itu adalah sebaya dengan anda!
Sekiranya jari hantu yg bergerak itu lebih pendek dari jari hantu bagi tangan yg tidak bergerak ( statik ) maka usia pasangan anda lebih muda daripada anda manakala sekiranya jari hantu yg bergerak itu lebih panjang maka usia jodoh anda itu lebih tua ( berusia ) daripada anda.

( Errrr berapa manyak hantu berapa manyak jari... ni sebenarnya cakap pasal jari atau hantu....)

Huahuahua... selamat mencuba!

Gambar hiasan : model lelaki ( Syed Abu Bakar ) model perempuan ( Ann Ct Fairoz )

Empunya tangan : Nor Izzatie ( merangkap housemate )


# Allah itu Maha mengetahui, Selamat beramal! daaaaaa.....

Monday, December 26, 2011

HAH !!! Demonstrasi ???


Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!
Haaaiiiiiii....wah dah lama kita tak bersua bukan? rindunya Ann pada para blogger syemuaaa... especially pada budak-budak comel yg merangkap followersss blog cikgu Ann ni. Muah...muah...
Cehhhh over gitu.

Kalau Ann sebutttt... restoran fast food lah, apa yg korang bayangkan? KFC! Pizza Hut! MCD! emmm... kalau Ann sebut artis dengan keningnya yg naik? of courseeeee Ziana Zain! vlogger paling terkenal di abad ini yg berasal dari Kedah? Anwar Hadiiiii!!!!! ( excuse me... MatLuthfi lah! ) Kalauuuuu Ann sebut AF ! of course lah Akademi Fantasia! TAK! SALAH! hahaha AF is stands for Academic Freedom! ni kalau kat UPSI sebut Academic Freedom semua olang pasti itu cakap pasal Adam Adli lorr...

So, Ann rasa kepada yg memang mengikuti dunia politik atau berita terkini lagi sensasi, anda semua pasti telah pun mengenali Adam Adli pelajar tahun ke-3 program TESL di UPSI ini.
Bak kata Adam Adli, " Elehhh... blogger2 ni dah takde isu nak citer dah kering idea tu pasal diorang sebok menjaja cerita tentang saya, bukan tahu hujung pangkal pun," Hahaha... kat sini, Ann bukan nak berstory pasal mamat ni. Tapi just wanna to tell u all a little bit about my opinion according to the issue ( isu turun bendera ).

Kebelakangan ni, kalau Ann pergi ke mana-mana program bersama pelajar IPTA lain, atau singgah jap umah makcik pakcik, cik gayah, cik mon, cik murai dan sebagainya soalan ni pasti diutarakan. Kira top hot and the booom lah punya soklan. Maklumlah, Ann merupakan anak kandung suluh budiman UPSI. Semua orang tanya pasal my view tentang isu turun bendera tu. Nak tak nak Ann jawab dengan penuh bergaya dan seperti seorang professor huahuahua! Jiran tetanggaku yg mewakili rakyat Malaysia mula berfikir bahawa semua pelajar di UPSI adalah Adam Adli alaaaa macam group kat facebook tu "We All Adam Adli" hahaha. Excuse meeee... Adam Adli is Adam Adli, Cikgu Ann is Cikgu Ann lah!

Ini adalah pandangan Ann terhadap isu turun bendera itu. Insya_Allah, pandangan ni tidak berat sebelah. Tidak memihak kepada kerajaan atau pembangkang tetapi berdiri di atas fakta yg benar lagi benar.

Analoginya mudah kawan-kawan, kalau kita pergi ke rumah orang, kita sebagai tetamu pergi turunkan langsir tuan rumah tanpa minta izin dan restu dari tuan rumah. Apabila perkara yg kita lakukan itu tidak mendapat izin dari tuan rumah dan tuan rumah tidak redha dengan apa yg kita lakukan namun, kita tetap melakukannya maka itu namanya BIADAP! mudah bukan untuk faham. Mungkin ada yg berkata seperti ini... "alaaaa... dia turunkan langsir je pun bukan rosakkan apa-apa pun...itu pun nak jadi isu ker... lupakan je" pertama sekali letakkan diri anda dalam situasi tuan rumah, tidakkah anda rasa terhina dengan tindakan tetamu tersebut yang datang sudahlah tidak diundang, selepas itu cuba menyentuh dan mengalihkan harta benda yg terdapat di rumah anda tanpa kebenaran? Anda nak biarkan begitu saja? Sekiranya anda biarkan tetamu tersebut berbuat demikian, maka esok lusa ada kemungkinan besar dia akan berani merosakkan harta benda anda atau pun membakar rumah anda sewenang-wenangnya kerana dia beranggapan anda seorang yg sangatttttttt baik hati, " Hari tu aku turunkan langsir rumah dia sesuka hati dia tak kesah pun! takde apa-apa tindakan pun diambil ke atas aku! ,"

Personally, Ann tidak setuju dengan tindakan Adam Adli yg pergi menurunkan bendera tu. Yes, it just bendera, but thing is not bendera it is about how you respect your leader and your country as well. Boleh membangkang or memprotes tapi biar dengan cara yg berhemah yg mencerminkan kita sebagai mahasiswa berintelektual dan memiliki insaniah yg tinggi. Sebelum kita ingin lakukan sesuatu perkara fikirkan dalam dalam terlebih dahulu kebaikan, keburukan, perlu atau tidak dan sebagainya. Jika kita inginkan Academic freedom iaitu kebebasan mahasiswa untuk berpolitik, bersuara, dan mempunyai kuasa dalam politik negara... fikirkan terlebih dahulu, adakah mahasiswa-mahasiswa yg ingin terlibat ini sudah cukup bersedia, sudah matang dari aspek mental dan fizikal, sudah cukup matang untuk bertindak, berbicara, dan mengatur langkah???? sudah cukupkah ilmu di dada? Fahamkah kita 100% apakah yg berlaku dalam politik negara kita? Adakah dengan membaca maklumat-maklumat di internet berkenaan politik, kita sudah cukup pandai? Membaca dengan terlibat secara langsung adalah tidak sama! Mungkin juga apa yg kita baca itu palsu belaka! Kita tidak tahu selagi kita tidak benar-benar berada dalam arena tersebut. Maka, jangan cepat melatah...oooo pocot! haha bukan melatah yg tu!

Semenjak peristiwa tu, UPSI didatangi oleh ramai manusia yg tidak diundang melakukan demonstrasi di hadapan kampus kami. Honestly, Ann tidak setuju dengan demonstrasi tak kesah lah secara aman atau tidak... itu adalah pengaruh budaya barat. Banyak lagi cara yg kita boleh lakukan untuk menyelesaikan sebarang permasalahan yg timbul dan saluran lain untuk menyuarakan rasa hati. Walau bagaimanapun, accidently Ann telah terlibat dengan demonstrasi. HOWWWW??? UPSI dijemput untuk menghantar wakil-wakil mahasiswa ke KPT untuk tujuan memberikan sokongan padu terhadap kepimpinan YAB PM kita. Bagi Ann, ok jer no problem! but i did't expect that it was a demonstration.
Alang-alang dah terrrrlibat tu buatlah dengan bersungguh-sungguh. ini first time kut seumur hidup... ( salah ann sebab tak siasat dulu tentang program ni )


Tanda tangan je kuttt... terasa mcm artis jap... tak tahu pulak lepas ni kena berdemonstrasi. hehe.


wahhh... bangga gak lah sekejap sebab tanda tangan Ann ( Fai - UPSI ) digantung di bangunan KPT yg tersegam indah.

Rakan-rakan seperjuangan students ISMP Pendidikan Moral. It's true we love our PM.

With edward, president PERMOR.





Kat atas ni serba sedikit menunjukkan suasana di hadapan KPT.
Memang pengalaman yg berharga lah sebagai seorang mahasiswa yg pertama kali dan terakhir ( i wish ) menyertai demonstrasi ini.

Ehem...ehem... tiba-tiba terdapat seorang paparazi yg berjaya mencuri perhatian Ann di sana... hehe...

Si dia yg berdiri antara dua juru kamera yg memegang kamera...Macam pelakon aqasha... suke =,) (sempat aje..)

Lepas tamat demo tu... ada perasmian " Aman Kampus " di hadapan pintu masuk KPT. Apa yg terbaikkk ialah demo ini dimulakan dengan bismillah dan disudahi dengan alhamdulillah... sebab habis jugak akhirnya. Yg tak baiknya... haus , laporr, dan letih... Udah udah lah yer, tak payah lah berdemo demo lain kali... baik kerajaan mahupun pembangkang korang tak letih ape....


p/s : Sekiranya kita dipimpin oleh pemimpin yg zalim, itu adalah disebabkan kita sendiri yg memintanya sebab kita tak henti-henti mengutuk dan mengeji pemimpin kita. Cukup 40 kali maka termakbullah segala yg kita katakan tentang pemimpin kita. Kannn lebih baik kalau kita doakan agar mereka menjadi pemimpin yg adil dan terbaik yg mendapat hidayah dan petunjuk dr Allah s.w.t JOM doakan yg terbaik utk mereka dan kesejahteraan negara kita. =,)

Monday, November 7, 2011

Dress My Nest !!!

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Apa khabar semuaaaaa? Semoga sihat-sihat hendaknya =,) hehe. Ann baru saje habis menonton program realiti Tv di NTV7 iaitu " Dress My Nest". Hah, memandangkan blog Ann ni turut dibaca oleh orang-orang kampong den, mako dengan itu haruslah ayat di atas ditranslatekan... emmm kalau bahasa Melayunya wannn..."Berpakaian Sarang Saya", ehhh tak! "Sarang saya pakai saya" ehhhh lagi tak! hehe maklumlah wan yo, cucu ni tak pandai sangat Bahaso OMputih ni.

Rancangan ni sebenarnya khas untuk mereka yang suka tinggal dalam sarang. Sarang apa??? hahaha. Ini hanyalah perumpamaan jer. Cuba anda cek semula bilik tidur anda, ruang tamu anda, bilik bacaan dan sebagainya.... ada rupa macam bilik tidur, ruang tamu dan bilik bacaan yang sebenar tak???? atauuuuu lebih kurang macam sarang burung? sarang semut? sarang tikus? atauuuuu lebih teruKKK! ish...ish...ish...

So, tadi Ann tonton rancangan ni... "Dress My Nest" rancangan omputih lah. Sorang pompuan ni, dia buat panggilan pada pihak rancangan ni suruh jelajah ke bilik tidur dia yang sentiasa sepah. Kemas macam mana pun sat lagi sepah jugak. Haaaa so, diorang pun pergilah terjah bilik tidur perempuan ni, Umangggaiii memang macam sarang tikus lah, makanan bersepah sana sini, baju kasut tak teratur. Alaaa... kalau kat Malaysia ni, kita tonton rancangan "Home Deco Bersama Alex" korang pernah tengok tak??? tapi yang diorang punya lagi dahsyat lah sepah dia mak aiii kalau kita perempuan kat Malaysia ni pergi tayang bilik dia yang macam sarang tikus tu jawabnya memang lelaki cabut larilah tak jadi masuk minang. Walaupun hakikatnya memang ada. Tengok je kat asrama Ann...emmm time pergi kuliah dress up punya cun, bilik tidur.... sendiri mau ingat lah =(

Apa yang Ann suka tentang rancangan ini dan dirasakan lebih hebat daripada kita punya yang "Home Deco Bersama Alex" tu, pertama si designer tu mintak lah perempuan tu ambil 3 barang kesukaan dia dalam bilik ini. Perempuan tu pun ambillah 3 perkara iaitu "

1. Bra dan seluar dalam favourite dia
2. foto dia bersama tunang
3. Kulit kerang yang dia suka kumpul

Perempuan ni pun tanyalah si designer tu, nak buat apa dengan barang-barang tu... rupa-rupanya daripada pemilihan ketiga-tiga barang tu, dia nak kaji personaliti perempuan tu. Selain tu, designer ni soal selidik perempuan ni untuk mengetahui lebih lanjut tentang diri perempuan ni sebelum dia mereka sunsun atur bilik tidur tersebut. Haaaa... kalau kat Malaysia, kita main hemtam jer kan. Ikut idea sendiri. Tapi mereka tak, meraka kaji betul-betul bilik tidur itu harus disesuaikan dengan personaliti pemilik bilik tidur tersebut. Barulah dapat hasil yang memuaskan hati kedua-dua belah pihak.

Cececehhhh...cakap orang ni, bilik Ann pun sama jer. Tengok mood. Kalau mood baik memang kemas lah dan begitulah sebaliknya. Kalau ada kat Malaysia "Dress My Nest" ni mesti Ann call hehe...
JOM TENGOK GAMBAR DI BAWAH NI YANG ANN KEBAS DARI WEB HOME DECO...

Bila ada rumah sendiri nanti, Ann nak rumah Ann konsep casual + santai. =,)

http://3.bp.blogspot.com/_rMkH2PSwQUo/SoqbazBn1yI/AAAAAAAAClo/Q24Tqfa1Afw/s400/Casual+Home+decoration+2.JPG
Ruang tamu untuk berkumpul dengan anak-anak sambil bantu mereka membuat kerja sekolah, berbual-bual, dan indoor game dan di luarnya ada swimming pool.

http://farm4.static.flickr.com/3539/3445547743_b94e723f45.jpg
Yang ni pula, ruang untuk menonton Tv dan berehat bersama suami dan anak-anak.


http://farm4.static.flickr.com/3220/2866131766_e2dced65de.jpg
Haaa... yang ni bilik Ann dan suami. Luas kannn...boleh main kejar-kejar sekali. hehe.

http://freshome.com/wp-content/uploads/2008/10/dreamed_bedroom_fourth_render_by_diegoreales.jpg
Bilik ni Ann simpan khas untuk Aunty dan ayah. Apabila mereka sudah tua, mereka akan tinggal bersama Ann. Jadi ini bilik mereka berdua.

Ok, ini pula bilik untuk tetamu. Kalau korang datang lawat Ann dan nak bermalam di rumah, Ann sediakan bilik ini. Kalau boleh nak ada 2 buah bilik untuk tetamu. Lagi satu katil single.

Ini bilik untuk 2 orang anak lelaki Ann.

Ini pula bilik untuk 2 orang anak perempuan Ann.

Ruang makan yang luas dan selesa ini untuk makan bersama keluarga setiap hari. Sesuai juga untuk tetamu yang hadir.

Ruang makan ni pula, untuk minum petang bersama family tersayang =,)

Bilik air ni dalam bilik master bedroom.

Bilik air ni pula dalam bilik anak perempuan. Ya lah mereka kan anak perempuan, jadi mesti mandi dalam bilik senang nak bersiap-siap. Anak lelaki takpe hehe.


p/s : Nak kumpul duit beli rumah banglo. ( -__- ) daaaa...luv Ann!











Saturday, November 5, 2011

Alamakkk masuk TV seyh! hehehe...

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Sebelum Ann berceloteh lebih panjang mai tonton gambar di bawah ini sebagai starter. Eh, macam makan kek hotel lak yo ado starter starter nih. hehe.




Hah... kenal tak gadis comel di sebelah Ann tu??? Yang Ann tu confirmlah korang kenal kan. Sebelah Ann tu ialah Mimie Hariss artis realiti show LG. Sebenarnya, Ann pun tak kenal dia ni. hehe. Orang kata dia artis jadi Ann pun belasah jer lah...semua orang bergambar dengan dia, so Ann pun join saje. Padahal sebelum ni haram tak pernah tengok perempuan ni. Bukanlah nak kata Mimie ni tak famous, cuma Ann memang tak tengok tv sejak masuk U. Maklumlah duk tingkat 5 kek asrama tu, manolah ado maso nak turun poyi tengok Tv Kek tingkat bawah tanah. Hahahaha...Anyway, Mimie ni memang sporting lah.

Ann : Mimie leh kita bergambar berdua tak?

Mimie : OK! ( -_- )

Ann : Kita buat gaya macam ni lah...

Mimie : OK! ( -_ - )

Ann : Eh macam ni pulak lah...hehe

Mimie : Hehehe... ( ek eh dia lak arah arah kan aku...nak kena pompuan ni )

So, gambar yang atas ni sebahagian saja hasil daripada sesi photoshoot kami cececeh....

Hahhh...selesai mukadimah, ceritanya begini. Pada minggu lepas, sebelum cuti semester, Rancangan Talk Show "Generasi Y" daripada RTM telah menjemput pelajar-pelajar daripada UPSI untuk hadir ke studio mereka bagi menjayakan rakaman show mereka ni. Ann yang kebetulan free masa tu, kuliah pun takde, and kolej takde apa-apa program, maka Ann dengan rakan-rakan telah pun pergi ke Angkasaaaaaapuri macam pergi angkasa yer!

Memang bestlah. Kami semua dijemput oleh pihak RTM dengan menaiki bas RTM memang besar-besar tertera tulisan RTM TV1 hehehe...bangga gak naik bas yang besar, cantik, dan selesa. Perjalanan yang mengambil masa 1jam 30 minit itu sangat tidak terasa apabila dapat duduk atas kerusi empok maklumlah kami pelajar UPSI telah merasmikan bas baharu RTM tu. Tu yang seronok semacam kan.

Sesampai di sana, perghhhh...kami terus di bawa ke ruang tamu VIP untuk makan tengah hari iaitu nasi tomato dan jus oren. Kami ditemani juga bersama kumpulan Pelangi ( ya kut dah tak ingat nama kumpulan tu hehehe sebab Ann kan kurang ikut perkembangan dunia hiburan ni ...) dan juga bersama-sama kami ialah penerbit rancangan "Generasi Y" yang cool.

Pada hari tersebut topik yang dibincangkan ialah ' IBU BAPA, TANGGUNGJAWAB DAN WANG' hah!!! mana satu yang penting. Hang habaq sikit kat aku!!! yang telah dijayakan oleh pengacara tv yang juga pertama kali Ann tahu dia wujud hehehe....

^__^

MUAZ.....

Ann : Abang apa nie??? Muaz : hah, ni lah buaya yang paling besar di Asia Tenggara. Nama dia Ann Ct Fairoz. Ann : Hehehe...abang ni pandai melawak lah! Muaz : Hehehe... a'ah.

Ann : Wuuuuu...buaya ni pandai menarilah. Muaz : Ni lah dia buaya "Generasi Y"

Abang Muaz ni pun memang sporting giler. Tapi nak bagi tau korang kat atas ni lakonan semata-mata sempena sesi photoshoot kami. Hehehe...sebenarnya Ann ni pun dulu artis tu yang memang pandai bergambar kan haha. Cuma tak keluar TV je.

So, nak story kat korang pengalaman berada kat studio tu sikit lah. Bila sampai kat dalam studio tu kan, ada jam digital yang besar berdepan dengan set studio tu. Jam digital yang besar tu, membantu pengarah budget masa dengan tepat, berapa minit untuk siarkan iklan, bertanyakan soalan, dan untuk pengacara dan artis jemputan get ready lah. Semua aturan mengikut masa pada jam tersebut. Tak lewat dan tak cepat. Macam ajal lah pulak kan tak lewat sesaat dan tak cepat sesaat pun. insaf...insaf...

10 minit sebelum program bermula, pembantu pengarah akan beri briefing kepada para penonton, ok pak cik pak cik mak cik mak cik sila matikan handphone anda. Letakkan beg yang dibawa di bawah dan sorokkannya agar tidak mudah kelihatan semasa rakaman berlangsung. Seterusnya, sila lihat signal yang diberikan oleh pakcik ini ( juru bagi arahan ) sekiranya dia beri arahan untuk tepuk maka anda perlulah tepuk yaaa...senyum dan ceeriaaa.

Bagi Ann, topik yang dibincangkan sangat menarik, ia lebih kurang kaitannya berkenaan dilema seorang anak sama ada dia harus dahulukan ibu bapa, tanggungjawab yg banyak atau lebih mementingkan wang??? Sebagai anak, ibu bapa itu adalah tanggungjawab kita, kerja dan mencari wang juga adalah tanggungjawab untuk meyara keluarga bagi yang telah berkahwin. So memang agak berat juga, namun, kalau kita ikhlas dalam mengusahakan sesuatu dan ia adalah semata-mata kerana Allah taala...insya_Allah, Allah akan permudahkan urusan kita. Bijak bahagikan masa dan bijak tangani stress itu kunci kejayaannya. Hehehehe...

1...2...3...

Yeahhh...kami UPSIan...hehe

Abang kamera yang sedang lakukan pemeriksaan terakhir sebelum bermulanya rakaman.

Sebelum bermula... rasa cam teringin nak duduk kat kerusi tu... tapi malu lah pulak hehe.

P/s : Zaman di kampus memang best!!! hargainya dan nikmatinya sebaik mungkin. Join aktiviti-aktiviti yg sihatkan minda dan fizikal. Enjoy! hehe daaaaa....luv Ann!

( Oh ya...rancangan ini telah disiarkan di TV1 pada hari Sabtu, 05Nov11, jam 2ptg.... hekhek nampak belakang jer...yo yo den ingat masuk lah muko den kan pueh den posing maut... )

Selamat Hari Raya Aidiladha ( -__- )




Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Hai semua, apa khabar pembaca Blog Cikgu Ann yang Ann rindui ! Waduh, lama bangat seyh enggak ber"blogging". Akhir sekali berceloteh di sini pada awal bulan Oktober lalu. Alhamdulillah, berkesempatan juga untuk meninjau sebentar di ruangan yang sudah semakin sepi ini.

Memandangkan esok semua umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha, Ann ucapkan semoga semua yang dirancang oleh korang berjalan dengan lancar. So, time ni lah nak pergi lawat saudara mara kan, kawan-kawan, dan jiran tetangga. Bukanlah maksudnya, hari-hari lain tak boleh nak lawat, cuma hari-hari raya macam ni kesempatan lebih terbuka luas untuk menziarah. Maklumlah dapat cuti kan. hehehe...

Ann baru je sampai ke sini ( Seremban ) pada jam 10p.m dengan menaiki train. Perjalanan dari Tg. Malim ke Seremban mengambil masa 3jam dan kalau train tiba-tiba buat hal asik berhenti punya lama maka sampailah ke 4jam. Hem...memang letih sikit lah. Namun, Ann memang prefer naik train daripada bas sebab kalau naik bas Ann kena tempah tiket awal. Ann ni pulak kadang-kadang pendirian tak tetap, tak pun tiba-tiba ada aral melintang yang menyebabkan Ann tidak dapat pulang pada tarikh tiket tersebut. Haaaa... kan dah rugi! So, kalau Ann beli tiket train boleh naik bila-bila masa. Itulah citernyaaaa...

Sekarang Ann ada di Tampin, kampung sebelah aunty Ann. Tengah hari tadi diadakan kenduri kesyukuran dan esok pula akan korbankan beberapa ekor lembu di perkarangan rumah. Haaa... korang jangan salah faham tau, ni bukan kawasan perumahan yang kat bandar tu, tapi kawasan kampung kan so ada banyak tanah lapang. Kalau korang nak tahu, ni lah kali pertama Ann berkesempatan nak lihat depan mata terang-terang macam mana lembu tu disembelihkan. Sebelum ni tengok-tengok je dan dipotong menjadi kepingan daging. Aleh-aleh tau makan jer. hehe.

Hampir 2 bulan Ann tak pulang ke rumah kerana kesibukan yang melanda di kampus. So, sekali sekala dapat balik ni legaaaa tetapi tak sepenuhnya lah sebab ada banyak assignment yang perlu dibereskan. Ni lah yang paling tak suka. erghhhhh! Ini namanya percutian bersama assignmentsss.

Oklah, dikesempatan ini Ann nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, dan maaf zahir batin kepada semua yang mengenali diri ini khususnya kepada semua pembaca blog Cikgu Ann. =,)

p/s : Buang yg keruh ambil yg jernih! ......luv ann!






Wednesday, October 5, 2011

Sempatkan juga...


Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann !


Fuh! dah lama tak update blog. Memang setiap malam Ann doa supaya sempat meng'update' blog ni tapi apakan daya kesibukan melanda diri ini setiap hari. Ann yang bergelumang dengan assignmentsssss, dan kerja-kerja lain sebagai student memang tak dapat nak lari.

rindu gilerrr nak blogwalking!!!

meninggalkan jejak!!!

kritik blog orang hehe!!!

tegur sape kat blog ni!!!

apakan daya masa yang ada tidak mengizinkan...oklah sebenarnya memang banyak story nak dikongsi cuma bukan hari ini kerana nak siapkan laporan yg melambak tahap gunung...maklumlah setiausaha ( bukan setiausaha agung )...

daaaaaaaaa....luv ann!!!

Wednesday, September 14, 2011

Tip mudah atasi masalah putus cinta =,)

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Apakah yg Ann lakukan di kala putus cinta???
Cehhhh...macam dah banyak kali jer putus cinta ni. Hehehehe....
Ya dah 3 kali Ann putus cinta!
Rasanya macam dah cukup makan garam maka dengan itu Ann ingin share kepada kengkawan yg tak cukup makan garam lagi.
Berikut ialah perkara-perkara yg Ann lakukan :

1. Menangis puas-puas selepas solat dan mengadu segalanya kepada Allah s.w.t

* Kelebihannya : Rasa puas hati dan lega giler!!! serius! Kemudian rasa sedikit tenang malah lebih tenang daripada luahkan kepada manusia. ( lakukannya berulang kali sehingga hilang segala kesedihan di hati )


2. Bercakap dengan haiwan kesayangan

* Hari-hari Ann akan bercakap dengan Maimun. Maimun ialah kucing kesayangan Ann. Bulunya lebat bodynya kembang dan montel, comel dan manja.

Kelebihannya : Rasa terhibur!!! sebab dia tak boleh membantah apa yg kita cakap. Dia dengar jerrrr.


3. Elakkan bersendirian

* Ann ajak kawan-kawan keluar g jalan-jalan atau pun duduk tonton tv bersama family. Buatlah apa jua aktiviti berfaedah secara beramai-ramai yg penting kurang kan masa berseorangan

Kelebihannya : Kita tidak akan fikirkan masalah tersebut. Kadang-kadang terlupa terus apabila berjumpa dengan seseorang yg dapat membuat kita ketawa. Hehehe...


4. Luaskan pergaulan dengan lelaki terutama yg hensem-hensem

* Ann ada ramai member lelaki yg baik-baik. Mereka suka menceriakan hidup Ann. Kami bersukan bersama dan makan bersama. Yg penting kami melakukan aktiviti sosial yg sihat.

Kelebihannya : OooooOOooo Ramai lagi lelaki yg baik kat luar sana!!! hehe. So, tak payah nak bersedih hanya kerana seorang lelaki yg tiada apa-apa hubungan sah dengan kita.


5. Jangan layan perasaan

* Apabila Ann sedang sedih, Ann tak akan dengar lagu-lagu sedih dan lentok. Ann suka tengok citer karton dan comedy sewaktu sedih, lepas tonton citer lawak ni nak sedih pun rasa bersalah. Ann akan elakkan daripada termenung jauh sebab nanti fikiran melayang ke arah perkara yg sedih tu. Tak lalu makan???? OH, itu tak pernah sekali Kecuali semasa jatuh sakit jer. Hehehe...

Kelebihannya : Emmm... ia akan mempercepatkan proses melupakan si dia.

6. Tabahkan hati dan redha

Bagaimana??? Em, yakin lah bahawa Allah dah meracang sesuatu yg lebih baik untuk kita. Ikut tip Ann di atas Insya_Allah hati akan tabah dan redha. Aminnnn...

Kelebihannya : Terasa nak buka hati ni kepada insan yg baru....=,)

SELAMAT MEBCUBAAAA !!!!!

  • Kita tidak perlu sedih apabila kehilangan insan yg disayangi kerana Allah akan gantikan dia dengan insan yg lebih menyayangi kita. Insya_Allah... luv Ann!





Monday, September 12, 2011

Fobia...fobia...fobia...!!!

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Oh, tidak tidak tidak! kuliah telah bermula maka bermulalah hari hari yg bakal melakar sejarah pada semester ke-5 ini. Kalau korang perasan Ann pun dah tak kerap update blog kan! Itu adalah disebabkan Ann busy dengan kuliah, tanggungjawab sebagai setiausaha JMK, assingment, dan program-program sosialiti yg perlu Ann lakukan dan ikuti. Tu diaaa...bukan senang nak jadi guru ni. Senang tu senang lah bagi yg setakat nak pergi sekolah mengajar dan balik pada tengah hari, tido makan dan spend time bersama keluarga. Tapi sangat susah bagi mereka yg berusaha ke arah guru yg bitara hebat dan sangat hebat dalam perjuangan mendidik anak-anak bangsa menjadi insan yg berguna. Cewahhhh... semangat pulak pagi pagi buta ni.

Pagi tadi Ann dan rakan-rakan pemimpin pelajar telah mewakili UPSI ke seminar anak-anak muda di UPM (I'll story you later k! ). So, dalam perjalanan balik, jalan jam jam jam jam! memang letih duduk dalam bas tu berjam jam lamanya. Apa kes lak tiba-tiba kat highway ni jam teruk macam ni, kalau jalan kat KL tu no wonderlah kan... rupa-rupanya kengkawan, satu kemalangan tragis telah berlaku.

Sebuah kereta kancil berwarna merah telah dilanggar oleh lori simen dan kereta kancil tu terheret masuk ke bawah. SERAMMMM kan! Sebenarnya Ann pun tak pastilah salah siapa, si pemandu lori atau si pemandu kereta tu. Tapi inilah yg Ann sempat rakam sewaktu Ann dalam bas UPSI.

Perbualan sulit antara YDP dan sang setiausahanya di bilik JMK :


Setiusaha : Syed (YDP)... tadikan fairoz(Ann) sempat rakam kemalangan yg kita tengok tadi. takutkan...kan kan???

YDP : Emmm... memang dahsyat pun.

Setiuasaha : Syed... Fairoz rasakan, mesti kereta tu fly dari atas tu kan lepas tu jatuh ke bawah. Yerlah lepas tu tiba-tiba ada lori simen tengah lalu dan tak sempat nak break lalu kereta terheret masuk ke bawah lori simen tu...hemmmm...

YDP : Ish... Syed tak rasa lah macam tu, sebenarnya lori simen tu mungkin bawak terlalu laju dan tak dapat break lalu terlanggar kereta kancil di hadapannya.

Setiausaha : Eh, ye ker... tapi cuba Syed tengok kat jalan atas tu ada banyak orang berdiri sebok-sebok nak tengok. Macam mana orang dari atas tu boleh nampak kemalangan yg berlaku kat bawah??? hah...! mesti sebab kereta tu terbang jatuh ke bawah.

YDP : Hahahaha... ( bodoh betul setiausaha aku ni ) mana ada macam tu lah Fairoz tengok kenderaan tu pun Syed boleh tahu macam mana kejadian tu berlaku. Lori simen tu langgar kereta kancil tu dari belakang lah. Alahhh... pasal orang ramai kat jalan bahagian atas tu... macam lah tak paham paham rakyat Malaysia ni kan prihatin.

Setiausaha : OOoooOO... macam tu ek... ( pasrah je dengan jawapan YDP sebab aku pun bukan pakar dalam hal ni... nak bangkang tak reti pulak ) Emmm... rasa-rasanya salah siapa ek???

YDP : Salah pemandu lori tu... ( dengan confident sekali )

Setiausaha : Emmm... mana Syed tahu??? bukan Syed ada pun kat situ waktu kejadian???

YDP : Kalau kita memandu di jalan raya, sebarang kemalangan yg berlaku... pemandu di belakang akan dipersalahkan biarpun sebenarnya kemalangan tu berpunca daripada kecuaian pemandu di hadapan...

Setiausaha : OoooOOO... ( tak tahu pulak )


Ann ni memanglah fobia sangat nak bawak kereta kat jalan raya... bukan kereta jer, motorsikal dan basikal pun Ann takut nak bawak. Memang penakutlah senang citer. Maklumlah, ayah Ann memang tak pernah benarkan Ann cuba untuk bawa kereta atau motorsikal sejak dari kecil. Lebih bertambah takut nak memandu apabila melihat kemalangan-kemalangan tragis seperti di atas ni. Hemmm... Kepada kengkawan yg selalu memandu di jalan raya tu berhati-hati lah selalu yer. Tapi kalau dah nak berlaku nak buat macam mana kan??? Berserahlah kepada Allah...

* Hati-hati di jalan raya, ingatlah orang yg tersayang.


Sunday, September 4, 2011

Inspirasi Untuk Menjadi Blogger...


Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

What really inspired you to be a blogger??? Memang soalan cepumas lah apabila ada kawan Ann yg tanya macam ni. Eh, macam blogger popular lak apabila diajukan soalan seperti ini, hehe.

Jadi Ann memang tak tahu nak jawab macam mana, sebab Ann ber'blogging' ni pun suka-suka dan tak tahu apa-apa pun tentang blog. Ann mula ber'blogging' apabila dicadangkan oleh rakan Ann iaitu yufi zetty yg sama belajar di UPSI but she's taking TESL bukan coursemate lah. Yufi selalu ikuti perkembangan Ann di facebook. Suatu hari, Yufi bertanya kepada Ann mengapa Ann suka post status yg panjang jela. Kalau nak berkarangan apa kata ber'blogging' jer. So, Yufi lah yg memperkenalkan Ann kepada dunia blog ni. After that, Ann sendiri teroka dunia blog bermula dengan ilmu zero!

Ann memang tak tahu yg dekat blog ni, orang ramai boleh baca entry-entry kita and in the same time you can search at pakcik google. After, Ann dapat tahu perkara tu, Ann pun mula padam segala entry yg Ann rasa tak sesuai berada di blog Ann. So, lama jugak Ann berhenti berblog. Ann mula pada awal 2010 kemudian stop hampir 6 ke 7 bulan then Ann bangunkan semula blog Ann pada awal tahun 2011.

Tiada sesiapa tahu yg Ann ada blog. Sampai sekarang pun Ann tak heboh or kecoh-kecoh tentang blog Ann ni. Kalau ada rakan yg tahu mungkin dia terjumpa atau dia search di bahagian info page facebook Ann. Even family Ann pun tak tahu gak.

Ann suka-suka jer ber'blogging' untuk mencari kepuasan di samping dapat rakan blogger baru di sini yg punyai minat yg sama which is blogging. Emmm, berbalik kepada soalan who inspired me most to be a blogger... ialah family Ann dan pengikut setia blog Cikgu Ann ni.

Ann rasa gembira dan berbangga apabila dapat tahu yg Family Ann, kakngah dan aunty Ann membaca setiap entry-entry yg Ann post kat sini. Yelah, every pertandingan yg Ann involved kat sekolah family Ann tak pernah datang dan tengok. There's no hurt feelings coz Ann tahu mereka sentiasa sokong Ann dari belakang. Ann juga dapat tahu beberapa rakan Ann yg tidak mempunyai account blog tetapi turut mengikuti blog Cikgu Ann yg tak seberapa ni. Mereka lah yg menjadi perangsang untuk Ann berkarya di blog ini di samping follower budak-budak comel dalam blog ini.

Alhamdulillah, macam tak percaya walaupun baru 2 bulan bergerak aktif, Blog Cikgu Ann mempunyai pembaca seramai 60 orang. Ann dapati semua blog yg popular kebanyakan mereka mempunyai daya tarikan tertentu. Daya penarik yg paling ketara ialah kecantikan. Apabila Ann membaca blog yg popular ni, tak lah menarik mana pun ada yg lebih hebat daripada mereka namun, disebabkan the owner of the blog is so so beautiful, dia dapat menarik trafik yg ramai ke blog dia. It's kind of tuah and rezeki. takpelah.

So, Ann tertanya-tanyalah apakah daya penarik dalam blog Ann ni pula sehingga ada 60 budak-budak comel yg follow??? hehehe... Apa yg Ann lakukan ialah Ann blogwalking, singgah di blog orang, baca, dan tinggalkan jejak. Lepas daripada tu, ramai yg singgah di blog Cikgu Ann ni. Ada yg kunjungan balas dan ada tetamu tetamu baru. Ada yg sudi follow dan ada juga sekadar singgah dan lepak sebentar. Anyway thank you a lot!


Ann really wonder, kalau sesuatu filem tu sampai "box office" di Malaysia ni sebab paling utama adalah filem tu mempunyai hero and heroin tampan dan cantik. Adakah kecantikan luaran adalah segala-galanya??? Of course NOT but appearance comes firts. Hemmm... it's ok ok and ok lah. Tapi kalau semua diukur daripada kecantikan maka ia membuktikan bahawa rakyat Malaysia masih belum matang dalam membuat penilaian. Ann percaya tak semua pandang pada kecantikan semata-mata kan kan kan! Sebab rakyat Malaysia sekarang ni dah ramai yg berpendidikan tinggi dan maju. Hehe. Oklah Selamat ber'blogging' buat semua blogger. Kepada adik-adik yg masih bersekolah jangan malas-malas untuk ke sekolah esok hari ya! Yang keje tu pergi keje dannnn Ann pula akan pulang ke U esok pagi. Daaaaaa...!

SELAMAT HARI RAYA!!!

  • Beauty is in the eye of beholder... =,)




Friday, September 2, 2011

Tak abis-abis ... (^_+)


Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Tak abis-abis tak abis -abis.... ape yg tak abis-abis tu Cikgu Ann oiiii... Tak abis-abis entry raya. Semuanya tentang raya. Aduiii aiii, spoil betul, seminggu laptop masuk workshop, seminggu wireless problem. Banyak entry Ann terlepas untuk sajikan kepada para pembaca blog Ann ni. Tu diaaa!!! Sedih sedih sedih.

So, memang dah lama giler tak blogwalking, tak lawat kawan blogger, tak kemaskini blog and what so ever lah kan... ni semua kes masalah laptop dan wireless yg menyebabkan hobi Ann tergendala sekian lama. Jadi barulah hari ni Ann berkesempatan berjalan-jalan lawat blog kengkawan. Wah wah wah banyak sungguh entry tentang raya, kuih raya, baju raya, macam-macam lah. Jadi Ann pun tak nak terlepas lah kan peluang nak berkongsi kisah raya family Ann hehehe =)

Raya kali ini alhamdulillah, sangatlah meriah. Tang mana yg meriah tu cikgu Ann oiiii!!! Kalau korang nak tau, Ann terima abang ipar baru omputih cakap Brother-in-law. Abang ipar ni lain sikit sebab dia berasal dari Afghanistan tapi merupakan warganegara U.K bukan Ulu Kelang ... it's United Kingdom. Cewahhhh... So, minggu lepas kami tunggu lah abang ipar ni nak pulang ke Malaysia buat kali pertamanya. Menanti kepulangannya dengan penuh debaran. Maklumlah ni pertama kali family terima orang bangsa asing and bukan warganegara Malaysia sebagai ahli keluarga kami. Ann dan family datang ke airport pada pukul 1tgh, dia sampai kul 5. Mang aiii... sempat berkampung kat airport tu jenuh jenuh ... Hah dannnn nak habaq kat hangpa semua...kami sempat berjumpa dengan artis popular tanah air iaitu DATO' SITI NURHALIZA bersama Datuk K and anak-anaknya... mereka baru pulang dari umrah. First time Ann tengok Dato' Siti live. Tapi tak sempat nak amik gambar sama-sama coz ramai wartawan mengerumuni dia.

Raya tahun ni family Ann menerima ramai ahli baru...mereka ialah jeng jeng jeng jeng!!!

1. Ann menerima mak baru setelah setahun pemergian ibu tersayang. Aunty baik orangnya. Alhamdulillah.

2. Ann menerima abang ipar baru pada bulan Mei yg lalu. Abang ipar Ann ni berasal dari Pahang. Mungkin kaklang terpikat dengan gigi dia yg putih tu...


3. Ann menerima seorang lagi abang ipar pada bulan 12 tahun lepas. Mereka bernikah di Newcastle dan majlis persandingan akan dibuat di Malaysia pada 11september ini. Haiii jauhnya jodoh kakak aku yg sorang ni.

4. Hahhh... yg ni bukan orang baru. Ni lah dia family kaklong yg telah dibina hampir 8 tahun. Hasilnya si kenet dua orang tu. hehehe...

Maka dengan itu, tinggal lah Ann keseorangan yg masih single... i'm a single lady! Raya kali ni memang kecoh sikit. Sebabbbb... bawak mat saleh beraya masuk kampung dan makan masakan Melayu.

Raya kedua di rumah makteh...

makteh : Dia boleh cakap melayu tak?

kakngah : emmm tak boleh...

( Kiteorang semua sibuk rancak berbual maklumlah dah lama tak jumpa sedara mara tiba-tiba..)

kakngah : Hello, korang semua tolonglah speak english no matter lah broken english pun sekurang-kurangnya dia boleh faham dan join kita juga!

( Semua orang terdiam dan tercengang termasuk nenek yg tak faham apa-apa.)


... semasa di dapur nak siapkan hidangan...

pakteh : Guys give the ketupat please!!!

( Kami satu rumah bantai tergelak sampai sakit perut... serius ...pakteh tak pernah speaking english seumur hidup dia...errrrkkk... atau kami yg tak pernah dengar sebenarnya! emmm )

makteh : Sepanjang makteh kawen dengan pakteh ni lah kali pertama makteh dongar dio sepiking!!! sebolum ni tak ponah...

Dan keadaan seperti ini, tidak terhenti di situ sahaja... kami bawalah si abang ipar ni masuk beraya ke seluruh pelusuk kampung, nenek moyang kami yg tak pandai cakap omputih pun tiba-tiba jadi pandai lak sobab nak amik hati abang ipar Ann ni... dan kononnya kenalah beramah mesra dengan tetamu kan kan...hahaha.

Oklah dikesempatan ni, Ann harap masih belum terlambat untuk Ann wish u all Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin sekiranya ada salah silap atau ada sesiapa yg berkecil hati dengan entry-entry yg pernah Ann postkan di sini maaf maaf maaf dan maaf. 0-0 ok!!! hehe...
Take care and teruslah menyokong blog Cikgu Ann!

'Flying kiss' from us to all beloved readers of Cikgu Ann's Blog =)

SELAMAT HARI RAYA...

Pulanglah berhari raya bersama family tercinta. Apa jua kesilapan mereka kepada kita ingatlah air yg dicincang tak akan putus. FAMILY ALWAYS FIRST!

  • Siapa kata bangsa Melayu lemah berbahasa Inggeris??? Belum cuba belum tahu...luv Ann!


Sunday, August 21, 2011

Akibat seafood yg terlampau banyak...

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!


Apa khabar semua! semoga sihat-sihat hendaknya. Lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadhan yg mulia ni, pastinya sihat sejahtera sebab perut kita dapat rehat yg lebih daripada duk memproses makanan 24jam. Tak gitu??? Sepatutnya begitulah kan sebab hampir 99% penyakit ni datang daripada makanan. Jadi apabila kurang makan maka, kuranglah penyakit. Nak lebih sihat haruslah menjaga kesihatan diri ini dengan mengambil makanan yg berkhasiat dan seimbang. Cewahhhh...nasihat orang kemain lagi yer cikgu Ann. Awak sendiri jatuh sakit. Ish...ish..ish...

Maklumlah kengkawan, musim berpuasa ni, ramai yg ajak berbuka pose sama-sama. Katanya nak memeriahkan lagi suasana berbuka pose di samping menjalinkan ukhwah. Bila dah berbuka dengan kengkawan dan juga saudara mara, siapa yg mastermind merekalah yg akan manage soal makan-makan ni kan and locationnya sekali. So far, seafood memang menjadi favorite. Ann lak follow jer janji sedap. Hahaha... Nak jadikan citernya, beberapa hari yg kemudian tapak tangan and tapak kaki kedua-dua belahnya naik bintik bintik air. Aduhaiiii terseksanya dengan gatal tahap maksimum. Malam-malam asik tergaruk jer sampai letih menggaru dan tak boleh tido.

Esok paginya, bagilah tahu family tentang kisah sedih dan menyayat hati ni. Namun, tiada siapa-siapa ambil peduli, maklumlah kalau kengkawan nak tahu family Ann tengah sibuk dengan wedding kakngah. Lepas dengar je Ann cakap yg tangan dan kaki Ann gatal-gatal, diorang mengiyakan je lalu sambung story mereka tentang majlis kahwin kakngah yg akan berlangsung lagi 3minggu. Ishhh... tak patut betul. Tutup Kes!!!

Keesokan harinya, keadaan tangan dan kaki bertambah teruk, Ann bertambah tension. Ni kena bagi tahu ayah and aunty ni. Nak pergi klinik lah sebab darjah kehodohan tangan dan kaki dah menjadi-jadi. " Aku rasa kali ni kena cerita dengan lebih penuh penghayatan supaya diorang tahu betapa aku terseksa menanggung kesakitan ini...". Maka hari ni misi ialah tarik muka, masamkan muka sebaik mungkin dan elak daripada senyum...

Hah...tu diaaa...baru ada response!

Aunty : Macam mana boleh jadi macam ni, eeee dah kasar tangan anak aunty ni yer. Mesti salah makan ni...fairoz makan apa?

Ann : Kebelakangan ni buke pose asik makan seafood jer. Ni mesti alah pada seafood kut. Dah teruk ni. Dah bengkak-bengkak kaki n tangan =(

Aunty : Memang sah!!!! ni alah makan seafood ni. Nak tahu tak apa petanda ni semua???

Ann : ( mak aiii asal serius sangat nada nyer ... nasib baik dia tak cakap ni buatan orang. yer lah kan nada suspen jerrr... ) Hah, kenapa lak aunty? ape lak pentandanya???

Aunty : Ini petandanya dalam badan fairoz tu dah berlebih lebih kalsium, maka dengan itu, badan tu dah tak nak kalsium tu lagi... Jadi dengan itu, badan akan memberontak sebab banyak sangat kalsium dalam badan, iodin dan sebagainya. Dia keluarlah melalui bintik-bintik air ini.

Ann : EEEaauuwww... boleh sampai macam tu yer... ( macam betul je aunty ckp ).

Aunty : Betul lah. Kalau nak lagi dahsyat dia akan naik satu badan...

Ann : ( Mana ada orang yg mintak penyakit dia bertambah dahsyat... of course lah nak cepat sembuh. ) Emmm... esok kena pergi klinik ni. Nak ambil ubat. risau kalau bertambah dahsyat!

Memang Ann risau giler kalau bintik bintik air ni naik satu badan... Jadi Ann pun search lah kat internet berkenaan seafood ni. So ini yg Ann dapat >>>


Jadi, kepada kengkawan yg suka melantak seafood tu, berjaga-jagalah agar tidak terlebih dan terkurang. Bukankah mencegah tu lebih baik dari merawat. Tapi kalau dah sakit apa lagi kenalah pergi dapatkan rawatan segera. Ann pun baru je berjumpa dengan doktor petang tadi. Doktor dah check and doktor cakap ini bukan alahan sebab makanan tu tapi Ann alah pada sabun pencuci. Nasihat doktor kalau nak cuci baju, mop lantai, basuh pinggan dan segala yg seumpama dengannya pakailah sarung tangan agar kulit Ann yg halus ni tak mudah terkupas cewahhhhh... hahahaha...


  • Mencegah lebih baik daripada merawat...luv Ann!







Saturday, August 20, 2011

Arm'z ajak komen blog aku!!


Assalamualikum dan salam sayang dari Ann!

Hey guysssss!!!! Entry kali ni, Ann tampil dengan segmenNNNN.... Segmen ape murid-murid? Ya, betul! 10markah segmen " Arm'z ajak komen blog aku!! "
Cehhhhh....sejak bila pandai masuk contest ni cikgu Ann? Boleh menang ke? Ada hadiah ke? Huahuahua... Ini baru pertama kali dalam hidup join contest. Kalau ada pun, zaman -zaman hingusanlah, itupun mak yg tolong isikan borang dan mak yg tolong jawabkan dan mak yg postkan. Kedua contest mewarna kanak-kanak tadika menang tempat kedua yg diwarnakan oleh kakngah tapi atas nama Ann. Hehe. Inilah kalau korang nak tahu contest pertama yg dipelopori oleh Ann sendiri. Sebab ni blog Ann kan kan kan. Hehehehe... Tiba-tiba terbuka hati ni nak turut serta apabila sahabat Ann sendiri iaitu ida ( http://nanoeida.blogspot.com/ ) tag Ann dalam segmen yg sama. And in the same time, the owner of this segment saudara Armz turut singgah di blog Ann dan menjemput Ann dengan berbesar hati untuk join segmen ni. Kira macam nak jemput orang pergi kenduri kahwin anak kita lah kan... kalau tuan rumah datang sendiri menjemput, kita akan rasa terharu and akan usaha bersungguh-sugguh untuk memenuhi jemputan dia tak gitu? hehehe ...

Alright, let's straight to the point, tujuan tulis blog ni selain memenuhi kepuasan hati sebagai hobi Ann dikala masa lapang (kadang-kadang kalau busy pun Ann tetap nak berblogging hahaha) so, tak bleh nak kata aktiviti masa lapang gak lah, Ann juga tulis blog sebab nak berkongsi, tengoklah tagline blog Ann ni.......... MENULIS UNTUK BERKONGSI see! sama lah dengan banner di atas yg bergerak-gerak tu nampak tak... 'Cara Terbaik Untuk Berkongsi' sangat sesuaiiiii.

Bagi Ann, menulis blog adalah salah satu cara yg terbaik untuk kita kongsikan pengalaman, ilmu pengetahuan, pendapat, dan apa-apa sahaja yg kita rasa perkara tu patut dikongsi termasuklah kegembiraan, suka dan duka. Apa yg penting setiap perkara yg kita tulis ada baik dan buruknya yg dapat dimanfaatkan dalam hidup mereka yg membaca. Bagi Ann segala yg baik dalam blog Ann ni ambil lah dan jadikan panduan manakala yg tidak baik pula, tinggalkan terus dalam blog ini sahaja. Kalau korang perasan Ann akan akhiri penulisan Ann dalam setiap entry dengan meniggalkan sama ada kata-kata hikmah atau nasihat dan pesanan ringkas untuk semua kan. Emmm... sebab bagi Ann setiap perkara yg berlaku dalam hidup kita pasti ada pengajaran dan sesuatu yg tersirat dan tersurat. Selain tu, Ann nak ketengahkan kisah-kisah yg mempunyai nilai-nilai moral dan kesedaran sivik dalam masyarakat kita yg kini semakin dilupakan.
And last but not least...nak korang semua enjoy lepak di blog Ann!

Dengan berbesar hati Ann ingin menjemput sahabat Ann untuk turut serta dalam segmen ni, yg mana boleh memeriahkan lagi dunia para blogger.

JOIN jangan tak JOIN !!!



  • Sharing is caring, caring is loving ...so, start to share you'll get love and care from others!