Monday, November 7, 2011

Dress My Nest !!!

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Apa khabar semuaaaaa? Semoga sihat-sihat hendaknya =,) hehe. Ann baru saje habis menonton program realiti Tv di NTV7 iaitu " Dress My Nest". Hah, memandangkan blog Ann ni turut dibaca oleh orang-orang kampong den, mako dengan itu haruslah ayat di atas ditranslatekan... emmm kalau bahasa Melayunya wannn..."Berpakaian Sarang Saya", ehhh tak! "Sarang saya pakai saya" ehhhh lagi tak! hehe maklumlah wan yo, cucu ni tak pandai sangat Bahaso OMputih ni.

Rancangan ni sebenarnya khas untuk mereka yang suka tinggal dalam sarang. Sarang apa??? hahaha. Ini hanyalah perumpamaan jer. Cuba anda cek semula bilik tidur anda, ruang tamu anda, bilik bacaan dan sebagainya.... ada rupa macam bilik tidur, ruang tamu dan bilik bacaan yang sebenar tak???? atauuuuu lebih kurang macam sarang burung? sarang semut? sarang tikus? atauuuuu lebih teruKKK! ish...ish...ish...

So, tadi Ann tonton rancangan ni... "Dress My Nest" rancangan omputih lah. Sorang pompuan ni, dia buat panggilan pada pihak rancangan ni suruh jelajah ke bilik tidur dia yang sentiasa sepah. Kemas macam mana pun sat lagi sepah jugak. Haaaa so, diorang pun pergilah terjah bilik tidur perempuan ni, Umangggaiii memang macam sarang tikus lah, makanan bersepah sana sini, baju kasut tak teratur. Alaaa... kalau kat Malaysia ni, kita tonton rancangan "Home Deco Bersama Alex" korang pernah tengok tak??? tapi yang diorang punya lagi dahsyat lah sepah dia mak aiii kalau kita perempuan kat Malaysia ni pergi tayang bilik dia yang macam sarang tikus tu jawabnya memang lelaki cabut larilah tak jadi masuk minang. Walaupun hakikatnya memang ada. Tengok je kat asrama Ann...emmm time pergi kuliah dress up punya cun, bilik tidur.... sendiri mau ingat lah =(

Apa yang Ann suka tentang rancangan ini dan dirasakan lebih hebat daripada kita punya yang "Home Deco Bersama Alex" tu, pertama si designer tu mintak lah perempuan tu ambil 3 barang kesukaan dia dalam bilik ini. Perempuan tu pun ambillah 3 perkara iaitu "

1. Bra dan seluar dalam favourite dia
2. foto dia bersama tunang
3. Kulit kerang yang dia suka kumpul

Perempuan ni pun tanyalah si designer tu, nak buat apa dengan barang-barang tu... rupa-rupanya daripada pemilihan ketiga-tiga barang tu, dia nak kaji personaliti perempuan tu. Selain tu, designer ni soal selidik perempuan ni untuk mengetahui lebih lanjut tentang diri perempuan ni sebelum dia mereka sunsun atur bilik tidur tersebut. Haaaa... kalau kat Malaysia, kita main hemtam jer kan. Ikut idea sendiri. Tapi mereka tak, meraka kaji betul-betul bilik tidur itu harus disesuaikan dengan personaliti pemilik bilik tidur tersebut. Barulah dapat hasil yang memuaskan hati kedua-dua belah pihak.

Cececehhhh...cakap orang ni, bilik Ann pun sama jer. Tengok mood. Kalau mood baik memang kemas lah dan begitulah sebaliknya. Kalau ada kat Malaysia "Dress My Nest" ni mesti Ann call hehe...
JOM TENGOK GAMBAR DI BAWAH NI YANG ANN KEBAS DARI WEB HOME DECO...

Bila ada rumah sendiri nanti, Ann nak rumah Ann konsep casual + santai. =,)

http://3.bp.blogspot.com/_rMkH2PSwQUo/SoqbazBn1yI/AAAAAAAAClo/Q24Tqfa1Afw/s400/Casual+Home+decoration+2.JPG
Ruang tamu untuk berkumpul dengan anak-anak sambil bantu mereka membuat kerja sekolah, berbual-bual, dan indoor game dan di luarnya ada swimming pool.

http://farm4.static.flickr.com/3539/3445547743_b94e723f45.jpg
Yang ni pula, ruang untuk menonton Tv dan berehat bersama suami dan anak-anak.


http://farm4.static.flickr.com/3220/2866131766_e2dced65de.jpg
Haaa... yang ni bilik Ann dan suami. Luas kannn...boleh main kejar-kejar sekali. hehe.

http://freshome.com/wp-content/uploads/2008/10/dreamed_bedroom_fourth_render_by_diegoreales.jpg
Bilik ni Ann simpan khas untuk Aunty dan ayah. Apabila mereka sudah tua, mereka akan tinggal bersama Ann. Jadi ini bilik mereka berdua.

Ok, ini pula bilik untuk tetamu. Kalau korang datang lawat Ann dan nak bermalam di rumah, Ann sediakan bilik ini. Kalau boleh nak ada 2 buah bilik untuk tetamu. Lagi satu katil single.

Ini bilik untuk 2 orang anak lelaki Ann.

Ini pula bilik untuk 2 orang anak perempuan Ann.

Ruang makan yang luas dan selesa ini untuk makan bersama keluarga setiap hari. Sesuai juga untuk tetamu yang hadir.

Ruang makan ni pula, untuk minum petang bersama family tersayang =,)

Bilik air ni dalam bilik master bedroom.

Bilik air ni pula dalam bilik anak perempuan. Ya lah mereka kan anak perempuan, jadi mesti mandi dalam bilik senang nak bersiap-siap. Anak lelaki takpe hehe.


p/s : Nak kumpul duit beli rumah banglo. ( -__- ) daaaa...luv Ann!











Saturday, November 5, 2011

Alamakkk masuk TV seyh! hehehe...

Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Sebelum Ann berceloteh lebih panjang mai tonton gambar di bawah ini sebagai starter. Eh, macam makan kek hotel lak yo ado starter starter nih. hehe.




Hah... kenal tak gadis comel di sebelah Ann tu??? Yang Ann tu confirmlah korang kenal kan. Sebelah Ann tu ialah Mimie Hariss artis realiti show LG. Sebenarnya, Ann pun tak kenal dia ni. hehe. Orang kata dia artis jadi Ann pun belasah jer lah...semua orang bergambar dengan dia, so Ann pun join saje. Padahal sebelum ni haram tak pernah tengok perempuan ni. Bukanlah nak kata Mimie ni tak famous, cuma Ann memang tak tengok tv sejak masuk U. Maklumlah duk tingkat 5 kek asrama tu, manolah ado maso nak turun poyi tengok Tv Kek tingkat bawah tanah. Hahahaha...Anyway, Mimie ni memang sporting lah.

Ann : Mimie leh kita bergambar berdua tak?

Mimie : OK! ( -_- )

Ann : Kita buat gaya macam ni lah...

Mimie : OK! ( -_ - )

Ann : Eh macam ni pulak lah...hehe

Mimie : Hehehe... ( ek eh dia lak arah arah kan aku...nak kena pompuan ni )

So, gambar yang atas ni sebahagian saja hasil daripada sesi photoshoot kami cececeh....

Hahhh...selesai mukadimah, ceritanya begini. Pada minggu lepas, sebelum cuti semester, Rancangan Talk Show "Generasi Y" daripada RTM telah menjemput pelajar-pelajar daripada UPSI untuk hadir ke studio mereka bagi menjayakan rakaman show mereka ni. Ann yang kebetulan free masa tu, kuliah pun takde, and kolej takde apa-apa program, maka Ann dengan rakan-rakan telah pun pergi ke Angkasaaaaaapuri macam pergi angkasa yer!

Memang bestlah. Kami semua dijemput oleh pihak RTM dengan menaiki bas RTM memang besar-besar tertera tulisan RTM TV1 hehehe...bangga gak naik bas yang besar, cantik, dan selesa. Perjalanan yang mengambil masa 1jam 30 minit itu sangat tidak terasa apabila dapat duduk atas kerusi empok maklumlah kami pelajar UPSI telah merasmikan bas baharu RTM tu. Tu yang seronok semacam kan.

Sesampai di sana, perghhhh...kami terus di bawa ke ruang tamu VIP untuk makan tengah hari iaitu nasi tomato dan jus oren. Kami ditemani juga bersama kumpulan Pelangi ( ya kut dah tak ingat nama kumpulan tu hehehe sebab Ann kan kurang ikut perkembangan dunia hiburan ni ...) dan juga bersama-sama kami ialah penerbit rancangan "Generasi Y" yang cool.

Pada hari tersebut topik yang dibincangkan ialah ' IBU BAPA, TANGGUNGJAWAB DAN WANG' hah!!! mana satu yang penting. Hang habaq sikit kat aku!!! yang telah dijayakan oleh pengacara tv yang juga pertama kali Ann tahu dia wujud hehehe....

^__^

MUAZ.....

Ann : Abang apa nie??? Muaz : hah, ni lah buaya yang paling besar di Asia Tenggara. Nama dia Ann Ct Fairoz. Ann : Hehehe...abang ni pandai melawak lah! Muaz : Hehehe... a'ah.

Ann : Wuuuuu...buaya ni pandai menarilah. Muaz : Ni lah dia buaya "Generasi Y"

Abang Muaz ni pun memang sporting giler. Tapi nak bagi tau korang kat atas ni lakonan semata-mata sempena sesi photoshoot kami. Hehehe...sebenarnya Ann ni pun dulu artis tu yang memang pandai bergambar kan haha. Cuma tak keluar TV je.

So, nak story kat korang pengalaman berada kat studio tu sikit lah. Bila sampai kat dalam studio tu kan, ada jam digital yang besar berdepan dengan set studio tu. Jam digital yang besar tu, membantu pengarah budget masa dengan tepat, berapa minit untuk siarkan iklan, bertanyakan soalan, dan untuk pengacara dan artis jemputan get ready lah. Semua aturan mengikut masa pada jam tersebut. Tak lewat dan tak cepat. Macam ajal lah pulak kan tak lewat sesaat dan tak cepat sesaat pun. insaf...insaf...

10 minit sebelum program bermula, pembantu pengarah akan beri briefing kepada para penonton, ok pak cik pak cik mak cik mak cik sila matikan handphone anda. Letakkan beg yang dibawa di bawah dan sorokkannya agar tidak mudah kelihatan semasa rakaman berlangsung. Seterusnya, sila lihat signal yang diberikan oleh pakcik ini ( juru bagi arahan ) sekiranya dia beri arahan untuk tepuk maka anda perlulah tepuk yaaa...senyum dan ceeriaaa.

Bagi Ann, topik yang dibincangkan sangat menarik, ia lebih kurang kaitannya berkenaan dilema seorang anak sama ada dia harus dahulukan ibu bapa, tanggungjawab yg banyak atau lebih mementingkan wang??? Sebagai anak, ibu bapa itu adalah tanggungjawab kita, kerja dan mencari wang juga adalah tanggungjawab untuk meyara keluarga bagi yang telah berkahwin. So memang agak berat juga, namun, kalau kita ikhlas dalam mengusahakan sesuatu dan ia adalah semata-mata kerana Allah taala...insya_Allah, Allah akan permudahkan urusan kita. Bijak bahagikan masa dan bijak tangani stress itu kunci kejayaannya. Hehehehe...

1...2...3...

Yeahhh...kami UPSIan...hehe

Abang kamera yang sedang lakukan pemeriksaan terakhir sebelum bermulanya rakaman.

Sebelum bermula... rasa cam teringin nak duduk kat kerusi tu... tapi malu lah pulak hehe.

P/s : Zaman di kampus memang best!!! hargainya dan nikmatinya sebaik mungkin. Join aktiviti-aktiviti yg sihatkan minda dan fizikal. Enjoy! hehe daaaaa....luv Ann!

( Oh ya...rancangan ini telah disiarkan di TV1 pada hari Sabtu, 05Nov11, jam 2ptg.... hekhek nampak belakang jer...yo yo den ingat masuk lah muko den kan pueh den posing maut... )

Selamat Hari Raya Aidiladha ( -__- )




Assalamualaikum dan salam sayang dari Ann!

Hai semua, apa khabar pembaca Blog Cikgu Ann yang Ann rindui ! Waduh, lama bangat seyh enggak ber"blogging". Akhir sekali berceloteh di sini pada awal bulan Oktober lalu. Alhamdulillah, berkesempatan juga untuk meninjau sebentar di ruangan yang sudah semakin sepi ini.

Memandangkan esok semua umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha, Ann ucapkan semoga semua yang dirancang oleh korang berjalan dengan lancar. So, time ni lah nak pergi lawat saudara mara kan, kawan-kawan, dan jiran tetangga. Bukanlah maksudnya, hari-hari lain tak boleh nak lawat, cuma hari-hari raya macam ni kesempatan lebih terbuka luas untuk menziarah. Maklumlah dapat cuti kan. hehehe...

Ann baru je sampai ke sini ( Seremban ) pada jam 10p.m dengan menaiki train. Perjalanan dari Tg. Malim ke Seremban mengambil masa 3jam dan kalau train tiba-tiba buat hal asik berhenti punya lama maka sampailah ke 4jam. Hem...memang letih sikit lah. Namun, Ann memang prefer naik train daripada bas sebab kalau naik bas Ann kena tempah tiket awal. Ann ni pulak kadang-kadang pendirian tak tetap, tak pun tiba-tiba ada aral melintang yang menyebabkan Ann tidak dapat pulang pada tarikh tiket tersebut. Haaaa... kan dah rugi! So, kalau Ann beli tiket train boleh naik bila-bila masa. Itulah citernyaaaa...

Sekarang Ann ada di Tampin, kampung sebelah aunty Ann. Tengah hari tadi diadakan kenduri kesyukuran dan esok pula akan korbankan beberapa ekor lembu di perkarangan rumah. Haaa... korang jangan salah faham tau, ni bukan kawasan perumahan yang kat bandar tu, tapi kawasan kampung kan so ada banyak tanah lapang. Kalau korang nak tahu, ni lah kali pertama Ann berkesempatan nak lihat depan mata terang-terang macam mana lembu tu disembelihkan. Sebelum ni tengok-tengok je dan dipotong menjadi kepingan daging. Aleh-aleh tau makan jer. hehe.

Hampir 2 bulan Ann tak pulang ke rumah kerana kesibukan yang melanda di kampus. So, sekali sekala dapat balik ni legaaaa tetapi tak sepenuhnya lah sebab ada banyak assignment yang perlu dibereskan. Ni lah yang paling tak suka. erghhhhh! Ini namanya percutian bersama assignmentsss.

Oklah, dikesempatan ini Ann nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, dan maaf zahir batin kepada semua yang mengenali diri ini khususnya kepada semua pembaca blog Cikgu Ann. =,)

p/s : Buang yg keruh ambil yg jernih! ......luv ann!